Reykjavik – en liten metropol med mycket känsla

0 , Permalink

Vi lämnade ett regnigt Sverige bakom oss och tog flyget över till Island för att spendera fem dagar i Reykjavik. Väl framme vid Keflaviks flygplats packade vi in oss själva och vårt bagage i en transferbuss som tog oss till vårt hotell. Vi bodde på Fosshotel Baron som låg ganska centralt till, cirka 2 minuter från den stora shoppinggatan Laugavegur där man hittar allt från små second handbutiker till mer exklusiva internationella klädmärken.

Reykjavik upplevs bäst till fot

Under vår första dag på plats passade vi på att utforska Reykjavik till fots. Staden är väldigt promenadvänlig och lätt att få ett bra grepp om. Stadskärnan ligger mellan hamnen och konserthuset Harpa i norr, dammen Tjörnin i söder och majestätiska Hallgrímskirkja i öster. Huvudgatorna Laugavegur och Skólavördustígur går rakt igenom. I Reykjavik finns det gott om mysiga restauranger med ett brett utbud av härliga fisk-och skaldjursrätter. Och även om priserna kan vara ganska saftiga på sina håll så är kvalitén på maten som serveras oftast väldigt hög vilket gör att det ändå känns värt att lägga ut de där extra slantarna på just maten.

Reykjavik

Forsränning på floden Hvítá

Under vår andra dag på Island testade vi på forsränning för första gången. Vi blev upphämtade med buss vid hotellet och åkte sedan cirka 1 timme ut från Reykjavik för att komma till floden  Hvítá där vi sedan skulle tillbringa ett par timmar i en enorm gummibåt. Men först stannade vi till hos arrangören för att få på oss våtdräkt, flytväst och hjälm. När vi väl fått på oss all nödvändig utrustning blev vi skjutsade ner till floden i gamla skolbussar som hade gummiflottarna på släp.

Svårighetsgraden på aktivitet beskrivs som 2/5 och även om vi ibland satt ganska löst när vi tog oss an några av de större forsarna så hann vi ändå njuta ordentligt av den fantastiska naturen som omgav floden. Det blev också många goda skratt längst vägen då vår guide hade ett stort sinne för humor och så fanns det även lite inslag av drama under turen  då vår indiske medpassagerare råkade falla överbord och hade lite svårt att komma upp på flotten igen. Men det hela slutade tack och lov bra och vi avslutade turen med lite god mat och öl.

Rafting

rafting-iceland

Skolbussar

Gyllene cirkeln – en dagstur

Det tredje dagen prövade vi på den klassika dagsutflykten till Islands mest kända naturfenomen, vattenfallet Gullfoss, de varma källorna i Geysir och nationalparken Thingvellir. Vår guide, Lena var helt fantastisk och lotsade oss världsvant genom de olika sevärdheterna och vi fick även ett mycket bättre helhetsgrepp om Islands historia.

Beatrice Lindholm och Victor Adler

Vattenfall på Island

Valskådning utanför Reykjaviks hamn

En aktivitet som egentligen inte behöver beskrivas så mycket, här låter jag bilderna tala för sig själva.  Men om man ändå ska säga något om det så var det helt otroligt att se vilda djur på så nära håll ute i det fria. Precis så som det alltid borde vara – Seaworld släng er i väggen.

Delfiner på Island

Islandshästridning

Vår sista dag tillbringade vi på hästryggen, ett perfekt sätt att upptäckta naturen på och för mig som är en inbiten hästtjej var denna aktivitet såklart ett måste. Alla hästarna var lugna och trygga och på vår tur var den en mix av både nybörjare och mer rutinerade ryttare vilket passa oss väldigt bra då Victor ännu inte är så hästvan. Men detta ska såklart åtgärdas inom sinom tid…

Victor på islandshäst

Turen vi hade bokat hette “Hästar och heta källor” och arrangerades av företaget Eldhestar. Vi fick rida på fina ridvägar längst bergskanten av Reykjafjall och genom en grön lummig skog. Därefter passerade vi ett otroligt fint område som hade ett flertal heta källor som puttrade och fräste när vi red förbi. Därefter följde vi en stig  längs de vulkaniska bergen ovanför byn, som är känd för sitt vackra läge mellan de gröna bergen intill vulkanen Hengill.

Hästar och heta källor

Även om man inte råkar vara lika hästbiten som jag är så är islandshästridning ett måste när man åker hit. Det var helt klart en av resans största höjdpunkter. Har svårt att tänka mig ett bättre sätt att upptäcka naturen på, än från en lurvig och trygg hästrygg.

Island, vi kommer ses igen. Var så säker.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *