Bli en fena på digitala medier

När jag började läsa till Webbkommunikatör/sociala medier vid Medieinstitutet var jag ganska grön. Och lite smått förvirrad. Vad skulle jag lägga fokus på först? I vilken ände är det bäst att börja? Det fanns ju så mycket information och så otroligt många nya kanaler att bemästra. Jag ville ju veta allt, kunna allt,  och gärna på samma gång.

I denna bloggpost har jag samlat en hel del erfarenheter och tips som främst är avsedda för er som nu befinner er i samma sits som jag gjorde när jag påbörjade mina studier 2011. När man var ny och osäker, men hade storslagna planer och en enorm aptit på ny kunskap.

Tips och tricks
Jag tänkte lista några saker som jag önskar att någon hade tipsat mig om när jag påbörjade mina studier. Även om jag lärde mig otroligt mycket genom såväl den teoretiska delen som den praktiska utan råd utifrån så hade jag verkligen uppskattat att få lite mer hjälp på vägen.

*Köp dig ett eget domännamn
Äger du inte redan ett eget domän? Köp ett. Du behöver inte krångla till det så mycket. Registera ett under ditt eget namn. Jag köpte tex. denna (beatricelindholm.se) under min studietid och det har jag aldrig fått ångra en sekund.

Mitt förslag här är att du använder dig av WordPress, då det är ett väldigt enkelt och smärtfritt verktyg som du kan sitta och mixtra med i en evighet.

Pineberry

*Lär dig grundläggande SEO
I samband med att du bygger upp din alldeles egna sajt så bör du även lära dig grundläggande SEO. Alltså, hur ska du på bästa sätt bygga upp din nya sida så att den uppskattas av sökmotorerna och genererar fler besökare? Detta är inte rocket science men kräver lite tid och engagemang. Det mesta du behöver veta för att komma igång när det gäller sidans struktur och innehåll hittar du på sökmotorkonsult.se

Och du, lär dig hur man använder sig av Google Analytics också. Det är ett jättebra mätverktyg för att bland annat se hur många besökare din sida har, vart de kommer ifrån, vilka sökord de använder sig av osv.

*Bli en stjärna på WordPress
När du har fått lite koll på hur det här med SEO fungerar så tycker jag även att du ska våga testa dig fram i verktyget WordPress. Byt tema, testa att koda lite själv, lek med färger, design och layout. Ibland blir det fel, ibland blir det rätt. Men det gäller att våga! Det mesta går att lösa och det finns väldigt många bra guider du kan använda dig av på vägen. Just Google it!

*Bli en flitig användare av sociala medier
De flesta människor som är sådär någorlunda moderna har säkert redan konton på exempelvis Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram. Det bör du också ha! Och har du inte det, så får du banne mig ta och skaffa det. Jag var väldigt anti Twitter i början, men ge det lite tid. Det kan vara ganska kul, plus att du kan knyta massa bra kontakter som du garanterat kommer få användning av i framtiden.

Sociala Medier

*Skriv så mycket du kan
Träning ger färdighet! Och det här med att skriva är ju banne mig en konst. Det kräver övning, övning, övning. Använd dig därför av din egen hemsida/blogg och skriv, bara skriv!

Är du student vid Medieinstitutet och har Torbjörn som lärare i praktiskt/journalistiskt skrivande så bör du inte missa en enda av hans lektioner. De är guld värda, det kommer du märka ganska snart. Och gör du inte det så kan jag bara beklaga.

*Lägg stort fokus på dina praktikperioder
Teori och föreläsningar i all ära, men praktikerna är oerhört viktiga för att du ska få testa på att göra saker på riktigt och få ett bra självförtroende. Tänk därför noga ut på vad du vill göra och vart du helst skulle vilja vara. Var inte rädd för att testa på något nytt, välj och vraka och försök att testa på så mycket olika saker som möjligt. På så vis får du en bred kompetens som du kan spetsa ditt CV med, samtidigt som du förhoppningsvis hittar en egen nisch som du vill satsa mer på längre fram.

*Läs, läs, läs
LÄS! Försök hänga med i vad som händer i den digitala världen genom att hänga med vad som sägs på Twitter, i bloggar, på nyheterna osv. Leta upp intressanta och kunniga människor att följa och var inte rädd för att ställa frågor eller att delta i diskussioner. Och böcker är viktigt, läs så många du kan och har tid med. Det är bra för ditt ordförråd och din allmänbildning.

*Lär dig viktiga program 
Sist, men inte minst så vill jag påminna er om att försöka lära er så många program som ni orkar med, och som ni själva anser att ni har användning för. Mina två största rekommendationer är att ni grottar ner er ordentligt i Photoshop och InDesign. Men det kan även bra att veta hur man klipper lite film och justerar ljudfiler. Att ni har koll på Officepaketet tar jag för givet.

Om ni får chansen att testa på att jobba i ett nytt publiceringsverktyg, ta den! Ofta kan det ses som meriterande om man har koll på exempelvis EpiServer eller liknande.

Kör hårt och lycka till! 

Min sista praktikvecka hos PerformIQ

Nu är jag inne på min tionde och sista praktikvecka här på PerformIQ och det är inte klokt vad tiden har gått fort. Även om jag har hunnit med mycket och lärt mig många nya saker så känns det hela lite overkligt. Jag har helt enkelt lite svårt att se mig själv återvända till skolbänken nästa vecka då det har känts så naturligt att gå hit och jobba varje morgon.

Under mina tio veckor här har jag bland annat:

 • Tagit fram en social media plan
 • Skapat en informationsfolder
 • Varit med och tagit fram en banner och en helsideannons som sedan publicerades via Dagens Industri
 • Designat och beställt en ny dörrskylt
 • Gjort en Case Study om vårt samarbete med Huddinge Hockey
 • Skrivit om alla texter på hemsidan
 • Gjort ett flertal målgrupps- och konkurrensanalyser
 • Haft eget ansvar för företagets sociala kanaler: Facebook, Twiter & LinkedIn
 • Filmat och fotograferat
 • Varit med på en mängd olika möten med bland annat Metro,My News Desk, MTG media och webbbyrån Sogeti.
 • Gjort en elektronisk marknadsundersökning
 • Varit på frukostseminarium på Konserthuset
 • Deltagit på TRRs jobbmässa på Nalen
 • Skapat egna bildannonser

Mitt bästa karriärstips

0 , , Permalink

Vissa påstår att man måste vara överambitiös för att göra karriär. Att man måste gå upp extra tidigt för att vara på jobbet innan alla andra och att man även bör vara den som stannar kvar längst om dagarna. Man bör även ha minst 100 bollar i luften samtidigt som man även lägger ner tid och energi på att ständigt vara välkammad och propert klädd.

Men nu mina vänner ska jag avslöja någonting som kommer att hjälpa dig på vägen mot att bli något riktigt stort. Att bli någon som folk uppskattar, frågar efter och framför allt, respekterar.

Och nu blir du såklart väldigt nyfiken och tänker, vad i hela friden kan det vara? Som gör att jag kan få sova lite längre om morgnarna och få komma hem innan det faktiskt mörknat.

Här är svaret:

Hembakat.

Vi hade lite aw i fredags

0 No tags Permalink

Här kommer lite mysiga bilder från vår trevliga AW i fredags. Vi käkade massa god mat, drack lite vin och sjöng högt och falsk ihop. Det var fint.

Jag gillade verkligen hattarna. De var så mångsidiga, man kunde nämligen bära dem på så många olika sätt. Antingen kunde man ha dem mitt på huvudet, bakom huvudet eller så kunde man ha dem mitt i pannan som en enhörning. En annan variant vi testade var även att ha dem som näbb, rakt över näsan. Det gick också bra.