Bli en fena på digitala medier

När jag började läsa till Webbkommunikatör/sociala medier vid Medieinstitutet var jag ganska grön. Och lite smått förvirrad. Vad skulle jag lägga fokus på först? I vilken ände är det bäst att börja? Det fanns ju så mycket information och så otroligt många nya kanaler att bemästra. Jag ville ju veta allt, kunna allt,  och gärna på samma gång.

I denna bloggpost har jag samlat en hel del erfarenheter och tips som främst är avsedda för er som nu befinner er i samma sits som jag gjorde när jag påbörjade mina studier 2011. När man var ny och osäker, men hade storslagna planer och en enorm aptit på ny kunskap.

Tips och tricks
Jag tänkte lista några saker som jag önskar att någon hade tipsat mig om när jag påbörjade mina studier. Även om jag lärde mig otroligt mycket genom såväl den teoretiska delen som den praktiska utan råd utifrån så hade jag verkligen uppskattat att få lite mer hjälp på vägen.

*Köp dig ett eget domännamn
Äger du inte redan ett eget domän? Köp ett. Du behöver inte krångla till det så mycket. Registera ett under ditt eget namn. Jag köpte tex. denna (beatricelindholm.se) under min studietid och det har jag aldrig fått ångra en sekund.

Mitt förslag här är att du använder dig av WordPress, då det är ett väldigt enkelt och smärtfritt verktyg som du kan sitta och mixtra med i en evighet.

Pineberry

*Lär dig grundläggande SEO
I samband med att du bygger upp din alldeles egna sajt så bör du även lära dig grundläggande SEO. Alltså, hur ska du på bästa sätt bygga upp din nya sida så att den uppskattas av sökmotorerna och genererar fler besökare? Detta är inte rocket science men kräver lite tid och engagemang. Det mesta du behöver veta för att komma igång när det gäller sidans struktur och innehåll hittar du på sökmotorkonsult.se

Och du, lär dig hur man använder sig av Google Analytics också. Det är ett jättebra mätverktyg för att bland annat se hur många besökare din sida har, vart de kommer ifrån, vilka sökord de använder sig av osv.

*Bli en stjärna på WordPress
När du har fått lite koll på hur det här med SEO fungerar så tycker jag även att du ska våga testa dig fram i verktyget WordPress. Byt tema, testa att koda lite själv, lek med färger, design och layout. Ibland blir det fel, ibland blir det rätt. Men det gäller att våga! Det mesta går att lösa och det finns väldigt många bra guider du kan använda dig av på vägen. Just Google it!

*Bli en flitig användare av sociala medier
De flesta människor som är sådär någorlunda moderna har säkert redan konton på exempelvis Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram. Det bör du också ha! Och har du inte det, så får du banne mig ta och skaffa det. Jag var väldigt anti Twitter i början, men ge det lite tid. Det kan vara ganska kul, plus att du kan knyta massa bra kontakter som du garanterat kommer få användning av i framtiden.

Sociala Medier

*Skriv så mycket du kan
Träning ger färdighet! Och det här med att skriva är ju banne mig en konst. Det kräver övning, övning, övning. Använd dig därför av din egen hemsida/blogg och skriv, bara skriv!

Är du student vid Medieinstitutet och har Torbjörn som lärare i praktiskt/journalistiskt skrivande så bör du inte missa en enda av hans lektioner. De är guld värda, det kommer du märka ganska snart. Och gör du inte det så kan jag bara beklaga.

*Lägg stort fokus på dina praktikperioder
Teori och föreläsningar i all ära, men praktikerna är oerhört viktiga för att du ska få testa på att göra saker på riktigt och få ett bra självförtroende. Tänk därför noga ut på vad du vill göra och vart du helst skulle vilja vara. Var inte rädd för att testa på något nytt, välj och vraka och försök att testa på så mycket olika saker som möjligt. På så vis får du en bred kompetens som du kan spetsa ditt CV med, samtidigt som du förhoppningsvis hittar en egen nisch som du vill satsa mer på längre fram.

*Läs, läs, läs
LÄS! Försök hänga med i vad som händer i den digitala världen genom att hänga med vad som sägs på Twitter, i bloggar, på nyheterna osv. Leta upp intressanta och kunniga människor att följa och var inte rädd för att ställa frågor eller att delta i diskussioner. Och böcker är viktigt, läs så många du kan och har tid med. Det är bra för ditt ordförråd och din allmänbildning.

*Lär dig viktiga program 
Sist, men inte minst så vill jag påminna er om att försöka lära er så många program som ni orkar med, och som ni själva anser att ni har användning för. Mina två största rekommendationer är att ni grottar ner er ordentligt i Photoshop och InDesign. Men det kan även bra att veta hur man klipper lite film och justerar ljudfiler. Att ni har koll på Officepaketet tar jag för givet.

Om ni får chansen att testa på att jobba i ett nytt publiceringsverktyg, ta den! Ofta kan det ses som meriterande om man har koll på exempelvis EpiServer eller liknande.

Kör hårt och lycka till! 

Tävlingsdags!

0 No tags Permalink

I samarbete med Forma Publishing Group och den omtyckta kostrådgivaren Ulrika Davidsson anordnar nu jag och Millis nu en tävling där du har möjlighet att vinna fina priser:

1:a pris – Ett personligt kostprogram
Tillsammans med Ulrika kartlägger ni din nuvarande situation samt planerar hur du ska lyckas komma i form eller gå ner i vikt. Du får chans att få svar på frågor, massor av recepttips samt tips och råd på hur du snabbt får ihop goda middagar, hur du handlar rätt och hur du ska hålla motivationen uppe.Kostrådgivningen sker på plats i Stockholm eller på distans via internet. Eventuella reskostnader betalas av vinnaren.

2:a pris – En bokkorg
Bokkorgen består av tre valfria kokböcker från Ulrikas bokserie

3:e pris – En valfri bok
Du får välja en valfri kokbok från Ulrikas bokserie.

För att vara med och tävla så ska du dela med dig av ditt bästa motivationsknep för att bibehålla en hälsosam livsstil som man får vara max 400 tecken långt som du sedan postar direkt på Ulrika Davidssons facebooksida under fliken “tävling”.

Du kan läsa mer om tävlingen på Ulrikas hemsida.

Lycka till! 

En helt vanlig vecka på Medieinstitutet

2 No tags Permalink

Jag fick några frågor angående hur det är att studera på Medieinstitutet förra veckan som jag tänkte försöka besvara i det här inlägget:

Hej!

Vad roligt att läsa om Medieinstitutet. Har läst lite längre bak i din blogg också och undrar ett par saker. Hur kan en vanlig vecka se ut på MI? Har förstått att det är en dag för självstudier i veckan, stämmer det eller kan det variera? Är det mycket övertid eller schemaändringar? Hur ser tempot ut? Mkt grupparbeten?
Många frågor blev det visst Skall börja plugga där till hösten och är sååå nyfiken!

För det första vill jag gratulera er som har lyckats komma in till höstens utbildningar på Medieinstitutet. Bra jobbat!

Men nu tillbaka till det väsentliga. En veckas studier på Medieinstitutet kan se väldigt olika ut från vecka till vecka. Men oftast så är man i skolan fyra dagar och så har man självstudier en dag i veckan. Då har man först en föreläsning på morgonen som brukar börjar mellan 08.30-09.30 och som pågår i tre timmar med några korta raster. Därefter har man en timmes lunch och då kan man antingen värma en egen matlåda i skolan cafeteria eller så kan man gå ut och äta.

Efter lunch är det dags för en till föreläsning som även den pågår i tre timmar. Man brukar då sluta runt 15.30 -17.00. Lite beroende på när själva föreläsningen drar igång.

De ämnen som vi främst har föreläsningar i är:

  • Praktiskt skrivande
  • Kommunikation
  • Projektledning
  • Producera för digitala kanaler
  • Terminsprojekt

Schemaändringar

Ibland händer det att det blir schemaändringar eftersom våra föreläsare oftast är anlitade utifrån och har andra arbetsåtaganden som ibland kan kollidera med en planerad föreläsning. Men jag har hittills inte upplevt att det har varit något större problem, så länge man håller sig själv uppdaterat via den information som skickas ut från skolan via mail. Och jag tror i princip aldrig att det har blivit någon direkt”övertid” det har i sådana fall bara handlat om några enstaka minuter.

Tempo

Tempot upplevde jag var ganska högt under den första terminen men det mesta flöt på bra. Det handlar mest om att hitta en bra studieteknik som fungerar för just en själv och att komma in i alla nya branschuttryck som används frekvent.

Grupparbeten

Vi jobbar allt som oftast i grupp. I princip alla projekt vi har genomfört (vilket är ganska många) så har vi jobbat i grupper som har bestått av 3-6 personer. Att jobba i grupp är väldigt nyttigt och man lär sig enormt mycket på det men självklart kan det ibland vara påfrestande också. Men det är ett väldigt bra sätt att förbereda sig inför det kommande yrkeslivet!

LIA

Under studieperioden kommer det även att genomföras LIA. LIA står för lärande i arbete och är en praktikperiod som genomförs på heltid på ett företag i branschen. Under LIA perioden så jobbar man heltid enligt det tidsschema som gäller på det företaget man är. Under den perioden är man inte i skolan alls utan fokuserar på att lära sig så mycket man kan på det företaget där man jobbar.

Vi har tre perioder med LIA varav den första är på 6 veckor och de två andra är på 10 veckor. Ett utmärkt sätt att knyta kontakter och förhoppningsvis kan praktiken även leda till en framtida anställning.

Har du fler frågor eller funderingar? Då är det bara att fråga på så ska jag försöka besvara dem så gott jag kan. Annars så ses vi till höstterminen!

 

Fotboll, kalas och volleyboll

0 No tags Permalink

Sitter i skolan just nu och försöker få något grepp om det här med HTML. Det som är relativt basic är inga problem men idag har vi gått igenom en hel del funktioner som har varit riktigt komplicerade. Därför längtar jag faktiskt hem nu. Det har helt enkelt blivit lite för mycket information på för kort tid.

Ikväll väntas lite fotbollstittande. Jag och Anders ska hem till Millis och Adde för att kolla på matchen Sverige-England tillsammans med vad jag tror kommer bli Daniel, Jess och Lärling.

Imorgon tänkte jag ha lite trevligt folk över på lite grillning. Bara regnet inte öser ner så hade jag tänkt att vi skulle lira lite brännboll, spela kubb och leka lite lekar. Jag fyller ju trots allt år på tisdag så det skadar inte att fira lite i förskott.

På söndag har vi planer på att spela lite volleyboll. Vi måste se till att öva inför volleybollturneringen som går i stapeln i juli. Jag personligen har inte spelat sedan jag gick i nian så jag lär nog vara lite ringrostig. Men jag antar att det är som att cykla ungefär. Det sitter i kroppen på något vänster.

Nu ska jag göra sista rycket här innan jag och Mill ska släpa oss hemåt.

Tjingen!

En minst sagt regnig helg

0 No tags Permalink

Det känns som att hela helgen i princip regnade bort. Jag vågade knappt stiga ut genom dörren med risk för att blåsa all  världens väg.

Tumblr_ll5v2poryq1qk1141o1_500_large

På grund av vädret så har vi mest pysslat med saker inomhus. I fredags kväll bäddade vi ner oss i sängen och tittade på film medan regnet öste ner. I lördags målade vi våra dörrar och dörrkarmar vita och sedan var vi förbi och hälsade på Korken i hans och Jossans nya hus. Fast i detta nu är det inte så mycket till hus eftersom allting har blivit urrivet för att sedan byggas om. Kommer dock bli grymt fint när det väl är klart.

Därefter åkte vi till IKEA och införskaffade en ny bäddmadrass så sängen blev mjukare. På kvällen var vi hemma hos Anders föräldrar och åt en god middag tillsammans med Åsa, Anders syster som är nere och hälsar på från Skottland.

Idag väntar en föreläsning som drar igång efter lunch. Föreläsningen hålls av Ulrika Jakobsson, ICA.se. och ohan Åberg/Content Marketing, Spoon. Ska bli intressant!